Ugrás a tartalomra

Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj, hogy megoszthasd fotóidat és történeteidet.

2024

Morgenkaffee und Wunderlust

Salzbrug, Ausztria

Idén nyáron a tranzit.hu ösztöndíjával két hetet tölthettem Salzburgban, ahol a Summer Academy-n Adriana Bustos osztályában tanulhattam a térképezésről mint módszertanról a kortárs művészetben. A műterem a Festung Hohensalzburg (Hohensalzburg váraban) volt, ahová minden reggel gyalogolva jutottam el. Félúton a szállástól a kastélyig találtam egy pihenőhelyet, ahol minden reggel elfogyasztottam a hajnali kávémat, miközben a gyönyörű hegycsúcsok látványában merülhettem el, és töltekezhettem a nap első sugaraiban.

Dátum

2024

Helyszín

Salzbrug, Ausztria

Azonosító szám

JKK.2024.34

Licensz
Néprajzi Múzeum

További történetek

Norvégiai kirándulás - 2025-12-14 19:07 - Csákvári Erzsébet 5
2023
Norvégiai kirándulás
Hammerfest, Norvégia

2023-ban Norvégiába látogattunk el. November 15-én még mindig havas hegyek között hajózunk reggeltől estig, de inkább a kirándulást Hammerfestben mutatom meg, előtte egy nappal husky-farmon jártunk. Hammerfest Norvégia északi részén található, címerén egy jegesmedve látszik, ami sokat elárul arról, hogy milyen időjárás uralkodik az év nagy részében.

pitypangméz - 2025-12-09 11:23 - Nagy Dóra 2
2025
pitypangméz
Környe, Bicske és Hajdúszoboszló, Magyarország

Évek óta érdekelnek a vadon termő növények és évről évre újabbakat emelek be az étkezésembe. Idén tavasszal a pitypang, azaz a gyermekláncfű volt terítéken. Anyám kertjében és a kert mögött húzódó erdős területen rengeteg nőtt és virágzott, így amikor húsvétkor meglátogattam - már abban a tudatban, hogy pitypangmézet fogok készíteni - leszedtem kb. 200-250 virágot, gondosan ügyelve arra, hogy a méheknek is eleget hagyjak. Nagyon változó recepteket találtam mind a mennyiségek, mind pedig az elkészítési folyamatra vonatkozóan, úgyhogy úgy döntöttem, hogy érzésre készítem. A végeredmény felülmúlta a várakozásaimat. Szerintem kifejezetten különleges íze van a pitypangméznek. Hűtőben tároltam, ahol ténylegesen méz állagúvá vált. Ebben a mézben pácolva és megsütve készítettem kacsacombot, aminek a bőre így ropogóssá és édeskéssé vált. Közben kiderült, hogy nem ehetek már cukrot, ezért a második üveg pitypangmézet az egyik kedves barátnőmnek adtam. Mikor eldöntöttem, hogy feltöltöm ezt a történetet a Jelenarchívumba, már elhasználtam a saját üveg mézecskémet, ezért gyorsan megkérdeztem a barátnőmet, neki még a fele megvolt. Így tehát az üveget ábrázoló képet Ő készítette, ráadásul októberben! valahogy még pitypangot is talált ehhez a fotóhoz.